Studentkullen 1957

Vilken förhoppningsfull samling

Här är anledningen till att det blev jubileer. En stor gymnasistkull krävde fyra dagar av muntlig tentamen. Under 6 - 9 maj i smoking och eleganta klänningar var nu alla godkända och hade erövrat sin Studentexamen. Vi var en kull på sammanlagt 105 unga själar fördelade på tre linjer med inalles 6 varianter och några extra ämnen.

Här står de allra flesta samlade den 10 maj för att tåga genom stadens centrala gator till studentmiddag på Trädgårdsföreningen.

Framtiden var verkligen framför oss och ingen kunde veta hur livet skulle utvecklas. Spännande utmaningar låg inom räckhåll. Dom allra flesta skulle flytta till utbildningsorter på annat håll. I Linköping hade vi ju redan nått den högsta utbildningen, som kunde fås i den staden! Inte anade vi vad som så lyckat skulle skapas uppe i Valla!

"Tänk om högskola och universitet funnits här, när du gav dej iväg till Stockholm!" tyckte modern många år senare. Det kostade ju att flytta hemifrån! Men kanske var det tur att vi fick ge oss ut och kapa föräldrabanden? Åtminstone för en del av oss!

Med en stor del av framtiden bakom sig, kan man bara konstatera, att det har varit trevligt att komma tillbaka vart femte år, för att se Linköping utvecklas och de gamla goda kamraterna mogna allt mer.

För egen del har jag haft föräldrar kvar ganska länge i Linköping och en son som gladde farmor med att studera i Linköping. Jag har sett hur Linköping förändrats lite oftare än vart femte år således och lagom till 55-årsjubileet flyttade jag "hem"!

Första maj 2022 var det tioårsjubileum för min återkomst till Linköping. Det har varit ganska intressant att få träffa en del kamrater som blivit trogna hemstaden eller såsom jag återvänt. Dessutom visar det sig att det finns småsyskon och andra som har gemensamma referenser till min gamla tonårs- och gymnasiestad, vilket skänker en del intressanta tillfällen att jämföra intryck.

Att få återkomma och bli en borgare med lite världsperspektiv i vår gamla djäknestad har varit mycket spännande. Och tänk vad staden har utvecklats, även om det just nu är lite oro kring vad det ska bli av Tinnerbäcksbadet - badsjö som förr eller en liten pool.


Stenkoll på Linköpings fortsatta förändring i alltså!
Och jag fortsätter att fylla på med åldrande anletsdrag i högerkantenNisse 1957

Nils-Uno 1982
Nils-Uno 2012
Nils-Uno 2017

Nils-Uno 2022
Uppdaterad den 13 juni 2022